Sestavení 14942: i Microsoft umí překvapit

Microsoftu se občas podaří vypustit i sestavení, které přináší i opravdové novinky. Takovými je např. i 20 let požadovaný adresní řádek v Editoru registru – nebo rozgrupování služeb dříve sdružovaných do procesů svchost.exe na mašinách s 3,5+ GB RAM.

Windows 10 logo

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Windows 10 Insider b. 14942: adresní řádek Editoru registru

Insiderské představení Windows 10 dává tušit, že by do Editoru registru mohla zavítat dlouho očekávaná fičura v podobě adresního řádku, který by výrazně usnadnil práci s editorem a především hledáním jednoho konkrétního klíče v záplavě ostatních. Krom toho se chystá oddělení služeb dříve sdružených pod procesy svchost.exe a ještě pár dalších novinek…

Adresní řádek Editoru registru

Po dlouhých letech existence Editoru registru Microsoft konečně implementuje adresní řádek pro snadný přechod ke konkrétním klíčům registru. Do adresního řádku se dá rychle dostat pomocí dvojhmatu ALT + D.

Větší vytěžování dostupné paměti na systémech s 3,5 a více GB RAM

Na systémech s dostatkem paměti (tedy na většině novějšího železa) se ve Správci úloh objeví mnohem více procesů. Ty byly od Windows 2000 grupovány pod procesy svchost.exe. Windows 2000 ovšem pracovaly s minimem 64 MB a optimem od 256 MB RAM. Dnešní systémy běžně vybavené od 4 GB RAM výše již nevyužívají výhody takového grupování – naopak dle Microsoft je mnohem rozumnější je opět rozdělit a využívat výhod takového oddělení:

  • vyšší spolehlivosti systému – pád jedné služby už nepovede k pádu celého sgrupovaného procesu, potažmo už nebude tak ohrožovat nestabilitou ani celý systém;
  • lepší informace o jednotlivých procesech – Správce úloh jasně zprostředkuje informace o tom, která služba nakolik využívá paměť, procesor, přístup k disku, síti…
  • vyšší bezpečnosti – oddělení procesů a individuální přístupová práva znemožní ohrožení systému vyplývající z grupování služeb do jednoho procesu.

V testovacím buildu ovšem separace procesů nechtěně způsobuje pády přihlašování Xboxu. To se dá ovšem lehce opravit

  • spustíme příkazový řádek s právy administrátora (dáme vyhledat příkaz… a přes pravé myšítko volíme Spustit jako správce);
  • zadáme příkaz REG ADD HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\XblAuthManager /v SvcHostSplitDisable /t REG_DWORD /d 1 /f
  • restartujeme.

V důsledku úpravy registru pak bude XblAuthManager sdílet svchost.exe s Windows Update a službou inteligentního přenosu na pozadí.

Skrytí všech aplikací z nabídky Start

Nabídku Start jde přes nastavení ořezat o seznam všech aplikací, takže se zobrazují jen základní ikony v proužku vlevo a aktivní dlaždice. Stačí navigovat přes Nastavení – Přizpůsobení – Start k položce Hide app list in Start menu a aktivovat ho.

Trvalé odstranění přibalených aplikací

Nová sestavení už zachovávají odstranění defaultně přibalených aplikací (Kalkulačka, Pošta…) a to i po upgradu na vyšší verzi. Nově se tak stane i v případě, že jsou tyto aplikace odstraněny přímo z instalačního ISO obrazu.

A dále…

…se Microsoft pustil do lehkých úprav designu Fotek. Ty jsou nově dostupné i na Xboxu One. Windows by měl citlivěji interpretovat gesta touchpadu. Přibyla nová ikonka pro Windows Update, která lépe zapadá do konceptu ikonografie Windows 10. Prodloužena byla doba aktivního používání počítače (relevantní z hlediska načasování instalací aktualizací. Funkce Předčítání bude lépe zvládat orientaci ve formulářích. A všechna ta pozitiva končí na některých sestavách pády Edge. I tomu se dá zabránit:

  1. spusťte Editor registru (např. přes Spustit [Win + R] a příkaz regedit);
  2. přejděte ke klíči Computer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\Local Settings\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\AppContainer\Storage\microsoft.microsoftedge_8wekyb3d8bbwe\Children
  3. rozklikněte ho a smažte všechny jeho podklíče (001, 002, 003, 004, 005) – aniž byste ovšem smazali samotný klíč Children (optimálně předtím zazálohujte systém).

Zdroje