Microsoft zjišťuje, proč výroční povýšení mrzne

Microsoft se odhodlal připustit, že Anniversary update nějak zamrzá. I když firma přiznává jen zamrzání za specifické kombinaci systémového SSD a dalšího datového disku, nabízí několik možností, jak předejít problémům.

ikona Windows 10

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Microsoft vyšetřuje příčiny zamrzání po výročním povýšení

Hned po uvolnění výročního povýšení Windows 10 se začaly množit zprávy o zamrzajících systémech, které už aktualizovaly. Nyní problém připouští i Microsoft deklaruje, že společnost zaznamenala reakce několika uživatelů, zvláště těch, kteří používají coby systémový disk SSD a aplikace a data uchovávají na dalším disku…

Podle moderátora Basith M fóra Microsoft Answers „Microsoft obdržel malý počet zpráv o tom, že Windows 10 zamrzají po instalaci výročního povýšení na zařízení s operačním systémem umístěným na SSD a s aplikacemi a daty umístěnými na disku odděleném.“ Těžko říct, zda takové prohlášení nemarginalizuje celý problém, neboť stížnosti uživatelů (např. na fóru Reddit) zahrnovaly stížnosti na nejrůznější konfigurace hardwaru a softwaru.

Microsoft se pustil do zjišťování příčin problému a začal pracovat na jejich odstranění. V rozsahu připuštěného problému je uživatelům nabídnuto i několik řešení:

  • nabootovat Windows v Nouzovém režimu a přesunout všechny aplikace a data na disk, na kterém se nachází operační systém;
  • využít Konzolu pro obnovení, i když nelze normálně nabootovat do Windows 10 a zvolit odinstalaci výročního povýšení – a to sice:
    • buď natvrdo restartovat – nechat naběhnout systém až k přihlašovací obrazovce, držet Shift + odkliknout ikonu vypínání počítače a zvolit Restartovat – naběhne konzole pro obnovení – zvolit Odstranit potížeUpřesnit možnostiVrátit předchozí build;
    • nebo natvrdo restartovat – nechat naběhnout systém až k přihlašovací obrazovce, držet Shift + odkliknout ikonu vypínání počítače a zvolit Restartovat – naběhne konzole pro obnovení – zvolit Odstranit potížeUpřesnit možnosti – Nastavení spouštění – dát Restartovat – po restartu z nabídky možností spuštění systému vybrat Povolit nouzový režim (klávesou 4) – nabootovat do nouzového režimu a přejít k NastaveníAktualizace a zabezpečeníObnovení – Vrátit zpět předchozí build.

Veškeré novinky vztahující se k řešení zamrzání Windows 10 po výročním povýšení najdou zainteresovaní uživatelé na vláknu Windows 10 may freeze after installing the Anniversary Update fóra Microsoft Answers.

Zdroje