HP zatím stáhne ochranu proti neoriginálním náplním

HP prozatím upouští od snahy blokovat kompatibilní náplně svých tiskáren. Uvolní volně instalovatelný firmware, který spornou dynamickou bezpečnostní fičuru odstraní. Deklaruje ovšem, že se podobných snah do budoucna nevzdává.

HP logo

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

HP ustoupí – prozatím

HP v minulých dnech čelilo nemalému tlaku kvůli tomu, že do ovládačů svých tiskáren injektovalo kód, který od 13. září 2016 znemožnil tisk z náplní jiných než originálních. To rozhořčilo nejen dotčené uživatele, ale se stalo námětem mnoha zpráv i předmětem petice Electronic Frontiers Foundation (EFF), která nasbírala přes 11 000 podpisů souhlasících s tím, že by se společnost měla omluvit, obnovit původní funkčnost a zavázat k tomu, že své zákazníky nebude okrádat uvolňováním anti-fičur. HP tedy momentálně ustupuje zametajíc stopy pofiderním PR.

EFF a zákazníky HP nerozčílilo jen omezení funkčnosti tiskáren, ale i způsob a okolnosti tohoto omezení. HP:

  • zcela zpronevěřilo aktualizační proces, který má výrobek zabezpečovat a optimalizovat jeho funkčnost, a nikoliv znefučkňovat →
  • tím pádem i ohrožuje uživatele, kteří již nebudou věřit dalším aktualizacím a budou vystaveni rizikům z toho plynoucím rizikům;
  • navíc HP podfouklo své zákazníky při prodeji, neboť jim prodalo výrobek za určitou cenu s určitými funkcionalitami (tedy s možností použití i kompatibilních tiskových náplní) a pomocí spící anti-funkce je pak o tyto funkcionality obralo. Tato anti-funkce byla ve firmwaru přítomná přinejmenším 6 měsíců před aktivací a
  • aby toho nebylo málo, HP pohrozilo, že by na případné poukazování na zranitelnosti ve svých produktech mohlo použít odstavec 1201 Digital Millennium Copyright Act z roku 1998 a všechny, kteří takto veřejně narušují jeho autorské dílo (firmware), mohlo vystavit trestnímu stíhání.

Po bouři, která následovala, se HP raději rozhodlo stáhnout. A zamést stopy pomocí public relations, v němž se dozvídáme, že trh je zmatený, že „HP jen updatovalo proces autentizace náplně, který má zajistit tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost a ochránit své uživatele před náplněmi padělanými a náplněmi třetích stran, které neobsahují bezpečnostní čip HP a narušují práva vztahující se k produkci HP.“ Vše tedy způsobil „dynamický bezpečnostní prvek“, který zabránil v činnosti náplní třetích stran, které nebyly HP testovány.

A aby ten „malý počet uživatelů“ nebyl nešťastným dynamickým bezpečnostním prvkem dotčen, uvolní HP do dvou týdnů volitelný firmware, který onen prvek odstraní. HP ovšem zároveň v podtónu dodává, že se nevzdává vize omezovat funkčnost svých tiskáren jen na jeho a jím schválené náplně: Budeme i nadále využívat bezpečnostní prvky, které ochrání kvalitu uživatelské zkušenosti, zachovají integritu našich tiskových systémů a ochrání naši produkci včetně autentifikačních metod, kterou mohou zabránit některým doplňkům třetích stran v práci.

Oprava v podobě nového firmware se tedy chystá a HP je opravdu arogantní výrobce, který nejen inkasuje peníze za své výrobky, ale ještě se chystá uživatelům říkat, jak je mají používat. Petici Tell HP — Say No to DRM najdete na webu EFF.

Zdroje