Firefox se chystá portovat doplňky Chrome

Firefox se chystá portovat doplňky Google Chrome – začne s podporou PDFium, pokračovat bude s Flashem přes PPAPI a co bude dál, se zatím neví.

Mozilla Firefox

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Projekt Mortar portuje doplňky Google Chrome do Firefoxu

Prohlížeče už delší dobu míří všechny stejným směrem a podobají se jeden druhému čím dál víc. Mozilla jde tomuto trendu vstříc. Místo toho, aby plýtvala vlastním vývojářským časem na doplňky, které považuje sice za důležité z pohledu uživatele, ale za podružné z hlediska vlastních snah, zjednoduší portování doplňků Google Chrome do Firefoxu. Firefox se tak mimo jiné dočká nové PDF čtečky a podpory Flashe přes PPAPI rozhraní.

Účel celého projektu představuje Johnny Stenback, senior vývojář Mozilly: Projekt Mortar je odrazem našich snah soustředit se na vývoj webu jako takového, snížit komplexnost a náročnost dlouhodobé údržby kódu Firefoxu a odstranit generické doplňky. Projekt Mortar pomůže Mozille zmenšit množství času věnované technologiím, které jsou sice důležité pro komplexní zážitek webu, ale nejsou klíčovou součástí webové platformy. Proto se poohlížíme po příležitostech jak nahradit tyto technologie jejich již existujícími alternativami – včetně řešení od jiných vývojářů.

Firefox už nyní podporuje knihovnu PDFium, takže by měl zvládnout základní funkce při generování PDF obsahu. Další implementací bude spouštění Flashe přes PPAPI místo dosavadního spouštění přes NPAPI. Co bude následovat, se zatím neví, uživatelé by se tak ale mohli těšit na lepé fungující doplňky, jejichž vývojáři budou moci věnovat pozornost jejich klíčovým charakteristikám, aniž by se nějak zvlášť věnovali funkčnosti doplňků na každé platformě zvlášť.

Stenback připouští, že snahy projektu Mortar mohou skončit i tím, že: Mozilla bude interně používat API, kterou nejsou považovány za webové standardy. Přičemž tyto API ani nebudou zveřejňovány. A prozrazuje i to, jak si Mozilla představuje ideální implementace: Upřednostňovat budeme řešení, které sníží naše náklady na podporu, přičemž dosáhnou i požadovaného uživatelského zážitku a využijí i webových standardů.

Zdroje