Firefox čeká víceprocesová architektura i ukončení NPAPI pluginů

Harmonogram vývoje Firefoxu zahrnuje víceprocesovou architekturu i ukončení NPAPI pluginů…

Mozilla Firefox

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Firefox čekají velké změny

Mozilla aktualizovala harmonogram vývoje Firefoxu. Můžeme se těšit na avizované a již testované novinky. Někteří uživatele ovšem mohou být změnami i zaskočeni. Firefox totiž nebude nadále podporovat zásuvné moduly NPAPI (zatím s výjimkou Adobe Flash), Co všechno se na nás chystá?

Mozilla se pouští do implementace multiprocesové architektury Electrolysis (E10S) do stabilní verze prohlížeče. Vyzkoušet si ji můžete již nyní v nočním sestavení Firefox Nightly. Lehkým stínem implementace E10S může být nárůst nároků na operační paměť (až o 20 %), naopak výhodami a důvody nasazení je zvýšení stability, výkonu i zabezpečení prohlížeče prostřednictvím oddělení jednotlivých procesů. Postupné oddělování procesů je ostatně operačním plánem implementace – první na řadu přijde oddělení procesů vykreslujících uživatelské prostředí a procesů renderujících obsah webu. Plného nasazení E10S ve stabilní verzi se dočkáme ve Firefoxu 53 v dubnu roku 2017.

Další novinky se týkají ukončení podpory zásuvných modulů NPAPI kromě Flashe. Ta bude ukončena ve jménu stability a zabezpečení browseru ve verzi 49. Nahradit je mají doplňky typu WebExtensions známé z Google Chromu. Už od Firefoxu 48 by měla v prohlížeči fungovat zhruba třeba doplňků psaných pro Chrome.

Poslední oznámené novinky zahrnují

  • funkcionalitu Activity Stream – nabídku obsahu webů generovanou dle brouzdacích aktivit uživatele, která se zobrazí na úvodní stránce a
  • Discovery Panel – rozhraní doporučující nejrůznější doplňky, které půjde nainstalovat jedním kliknutím.

Zdroje