FF 47: jen alternativa Silverlightu

Firefox 47 přináší jen Google Widevine CDM, což je alternativa technologie Silverlight pro distributory obsahu chráněného DRM. Jinak je – z uživatelského hlediska – lehce opomenutelný.

Mozilla Firefox

Pro Instaluj.cz SEO specialista a copywriter Daniel Beránek:

Firefox 47: laskavý uživatel přeskočí

Čtyřicátá sedmá iterace Mozilly na téma Firefox zavání létem a okurkovou sezónou. Uživateli je více méně přislíbena lepší synchronizace instancí prohlížeče, ale vinou mizivé rychlosti zůstává u slibu. Rychlejší video dostanou ti s rychlejšími stroji. A distributoři video obsahu budou mít propříště alternativu k Silverlightu v HTML5…

Největší novinkou sedm a čtyřicátého Firefoxu je implementace Widevine Content Decryption Module společnosti Google. Jde o další krok vývojářů Mozilly směrem k osvobození služeb streamující audio a video obsah od technologie Silverlight Microsoftu (případně od umírajícího Flashe). Widevine CDM je technologie určená k distribuci a zobrazování chráněného mediálního obsahu, který dodávají společnosti typu Amazon či Netflix.

Vývojáři sami k tomu říkají: „Mozilla už delší dobu pracovala na přehrávání video obsahu v HTML5, který je chráněn pomocí DRM. Loni jsme implementovali Primetime CDM od Adobe a nyní přidáváme Widevine CDM společnosti Google (pro Windows a Mac OS X). Widevine nabízí funkční alternativu všem streamovacím službám, které jsou momentálně závislé na technologii Silverlight při přehrávání obsahu chráněného DRM.“

I další novinky se týkají optimalizace podpory video obsahu. Na dostatečně výkonných sestavách bude ve výchozím stavu zapnut videokodek VP9, který umožní přehrávání i videí ve vysokých rozlišeních bez bufferování. (Na méně výkonných sestavách se doporučuje kodek VP9 vypnout, protože není hardwarově akcelerován a naopak video brzdí). A i embeddovaná videa YouTube (tedy videa vložená do externích stránek) bude přehrávána pomocí HTML5.

Poslední novinkou je vylepšení synchronizace napříč instancemi Firefoxu. Přes Firefox Account si tak můžete například na desktopu zobrazit panely otevřené na mobilním prohlížeči. Vývojáři zdůrazněná fičura je ovšem natolik pomalá, že ji nejspíš nevyužijete. Opraveno bylo třináct bezpečnostních chyb (dvě z toho kritické) a skončila podpora Firefox User Extension Library. Na ní závislé doplňky už tedy nebudou fungovat.

Sedm a čtyřicátá verze Firefoxu nepřináší příliš mnoho invence na uživatelské úrovni. Těžko říci, zda Mozilla odpočívá, nabírá síly, shromažďuje trumfy, má už okurkovou sezónu, nebo prostě podceňuje neustále pokračující vývoj a konkurenci ostatních prohlížečů.

Zdroje